flat met aircosIn Waddinxveen worden steeds meer airco’s met een buitenunit in bedrijven en woningen geplaatst. Die bevatten koelvloeistoffen (F-gassen), een krachtig broeikasgas, duizenden malen krachtiger dan CO2.

Tijdens het gebruik lekken F-gassen weg. Dat neemt toe als de airco wordt afgedankt. Daar komt het energieverbruik nog bovenop. Airco’s zorgen nu al voor 10% van alle CO2-uitstoot wereldwijd.

Hoe meer we koelen, hoe warmer de aarde, hoe meer we koelen, etc. Kan deze vicieuze cirkel doorbroken worden?

Voorkomen

De 1e stap is voorkomen dat veel warmte binnenkomt. Bedrijven en woningen met platte daken kunnen worden bedekt met plantjes. Die beperken de opwarming van het gebouw. Net als bomen, dak-, muur- en glasisolatie, zonnepanelen op daken, overdag alle deuren en ramen sluiten en gebruik maken van buitenzonwering of isolatiegordijnen.

Een slaapkamer op het noorden of oosten warmt minder snel op.

zonnepanelen op groen dak

Bestrijden

De 2e stap is de warmte bestrijden, bijvoorbeeld met een plafondventilator. Deze is goedkoop, stil en kost nauwelijks energie. Je wordt er niet ziek van, wat met een airco wel kan gebeuren.

Een alternatief is een zelfgemaakte koeling met een ventilator boven een emmer met ijswater. Door de geleidelijke verdamping van het ijs neemt de temperatuur in de (slaap)kamer af. Deze zogenaamde adiabatische waterkoeling is op grotere schaal ook geschikt voor bedrijven.

ventilator met ijs

Koeling werkt het beste als zo min mogelijk warmte is binnen gekomen. Een mobiele airco met afvoerslang helpt nauwelijks. Maar de beste airco voor het klimaat is geen airco.

Vergunning

De gemeente wil de vergunningsplicht afschaffen voor airco’s met een buitenunit. Terwijl juist strengere vergunningscriteria nodig zijn, zoals een beperkt energieverbruik, geen buitengeluiden en een verbod op F-gassen?